В последните години навлезе в бита ни нов тип екстрахирана (извлечена) мазнина, която ползваме успешно в козметиката, кулинарията, индустрията: кокосовото масло. То се извлича от ядката на кокосовия орех. Получава се най-често чрез горещо пресоване на изсушената вътрешност на кокосовия орех, а по-рядко – по метода на студеното пресоване. Вторият метод е по-щадящ, което позволява да се запазят всички полезни свойства на маслото. Обаче при този начин може да се получат не повече от 10% от цялото съдържание на масло. Такова масло се нарича „върджин кокосово масло“ (Virgin Oil), без последващо рафиниране и традиционно е по-скъпо.

При ниски температури кокосовото масло има твърда текстура и бял цвят, а при високи градуси наподобява олио и има чист прозрачен цвят.

Как се ползва в кулинарията?

Според експертите кокосовата мазнина е доста по-здравословна при готвене от познатите отпреди олио, мас, зехтин, поради по-високия си процент наситени мастни киселини и респективно по-високата си термоустойчивост.

  • Може да се ползва при традиционни рецепти на яхниии, супи, майонези, картофено пюре, всякакви пържени храни, включително и популярните пържени филии, мекици, пържени картофки и пр. Обогатява вкуса и ни кара да сме по- спокойни при хапването на пържена храна.
  • Използва се при различни здравословни напитки, шейкове, смутита.
  • Съчетава се отлично с други суперхрани, богати на мастни киселини (конопени семена, лен, и др.). С кокосово масло се получават прекрасни десерти, включително и модерните напоследък сурови торти. Ако добавите кокосовото масло към пасиран плод, можете да получите крем, готов за консумация, а може да го ползвате и като блат на торта. Перфектно е и при направата на брауни и най-разнообразни пасти, фунийки и тарталетки.
  • Успешно се използват и кокосова паста, кокосово мляко и други производни на маслото продукти.
  • Разбира се, най-добре е да се консумира мазнината от естествен кокосов орех, но и извлечената мазнина намира своето богато приложение при приготвянето на разнообразни здравословни менюта.

Вълшебното чудо за здрава кожа

  • Кокосовото масло е прекрасно средство за постигане на добре хидратирана, копринено мека и кадифена кожа. Успешно бори бръчките и придава свеж и младежки вид на лицето.
  • Използва се за производството на различни есенции, масажни масла, кремове, маски за лице, тяло, коса, както и в още много други козметични продукти.
  • Може да се ползва за предотвратяване появата на стрии.
  • Получава се прекрасен слънчев загар през лятото, именно, ако човек се маже с кокосово масло. През зимата пък предпазва лицето от лошото влияние на студа и вятъра.

И още употреби:

  • Полират се успешно мебели.
  • Придава блясък и мекота на кожени чанти, портфейли, обувки, ръкавици и др.
  • Използва се при производство на моторни масла.

Възможно е да се открият още много ползи от кокосовото масло. На санскрит кокосовата палма е известна като kalpa vriksha, което значи „дървото, което дава всичко, необходимо за живота”. Предстои да стане ясно дали наистина е така.